Ερώτηση:
Έχω ένα jack russell 6 ετών και κάθε φορά που πλησιάζω το καλάθι του μαζί με την 5 μηνών κόρη μου, μού φαίνεται πως δεν του αρέσει και πολύ που βλέπει το μωρό. Για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Γρηγόρης

Απάντηση:

Ένας σκύλος που ζει ήδη στο σπίτι προτού έρθει στο κόσμο το μωράκι της οικογένειας, θα πρέπει να εξοικειωθεί με την παρουσία του μωρού στον ίδιο χώρο. Τα περισσότερα σκυλιά αγχώνονται-στρεσάρονται με τα μικρά παιδιά που συνεχώς κλαίνε και με την γενικότερη ένταση στο σπίτι.

Προτείνω να μην φέρνετε το μωρό τόσο κοντά με τον σκύλο ειδικά αφού έχετε παρατηρήσει πως δεν του αρέσει και πολύ. Προσπαθήστε να μην ζορίζετε τον σκύλο να δεχτεί τη παρουσία του μωρού δίπλα στο κρεβάτι του. Όσο καλό και φιλικό να είναι ένα σκυλί, σε περίπτωση που πιεστεί από κάτι, δεν θα διστάσει να δαγκώσει αν δεν τηρηθούν κάποια όρια. Πάντα να επιβλέπετε τις επαφές παιδιού-σκυλιού και να είστε σε ετοιμότητα να επέμβετε αν δείτε ότι ο σκύλος βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση. Μάθετε στο παιδί από νωρίς, να σέβεται τις ώρες που ο σκύλος ξεκουράζεται ή κοιμάται στο κρεβάτι του και ότι δεν θα πρέπει να το ενοχλεί. Σε περίπτωση που δείτε ότι ο σκύλος αρχίζει να δείχνει πολύ έντονα τη δυσαρέσκεια του, παρακαλώ απευθυνθείτε σε κάποιον θετικό εκπαιδευτή για βοήθεια.

Προς το παρόν προτείνω να τοποθετήσετε το καλάθι του σκύλου σε ένα ήσυχο μέρος μακρυά από την κούνια του μωρού και μην το πιέζετε σε καταστάσεις που του δημιουργούν άγχος.

Για περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες-οδηγίες δείτε το άρθρο:
Επαφή παιδιού-σκυλιού (Μέρος 1ο)