Ερώτηση:
Ο σκύλος μου συνηθίζει να σηκώνει το τρίχωμα του κάθε φορά που τυχαίνει να παίζει με κάποιο άλλο σκυλί. Είναι ένδειξη επιθετικότητας? Μήπως πρέπει να διακόψω αυτή τη συμπεριφορά? Είναι αρσενικός, 1 έτους κ δεν είναι στειρωμένος.

Ντίνα

Απάντηση:

Το σήκωμα της τρίχας αποτελεί μια ακούσια πράξη και είναι κάτι το οποίο ένας σκύλος δεν μπορεί να ελέγξει. Οι τρίχες που μπορεί να σηκώσει ένας σκύλος είναι αυτές που βρίσκονται κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και ξεκινάνε από τον αυχένα μέχρι και το τέλος της ουράς.

Ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί μόνο ένδειξη επιθετικότητας, στην πραγματικότητα το σήκωμα της τρίχας μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ενθουσιασμού, αβεβαιότητας, φόβου, έλλειψη αυτοπεποίθησης, υπερδιέγερσης, άγχους.

Όταν βλέπουμε στο σκύλο μας να σηκώνεται το τρίχωμα του, πάντα θα πρέπει να κοιτάμε και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος του καθώς και το περιβάλλον γύρω του ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε μια σωστή απόφαση.

Στην περίπτωση σας κα. Ντίνα, απ' ότι καταλαβαίνω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και διακοπής της πράξης από εσάς εφόσον διακρίνετε ότι ο σκύλος παίζει χαρούμενα και δεν δείχνει κάποιο σημάδι φόβου ή επιθετικότητας. Προφανώς ο δικός σας σκύλος πραγματοποιεί αυτή την ενέργεια λόγω υπερδιέγερσης και ενθουσιασμού.