4 λόγοι που καβαλάει ένας σκύλος

Πόσες φορές έχετε βρεθεί στην αμήχανη θέση να βλέπετε τον αγαπημένο σας φιλαράκο να καβαλάει ένα άλλο σκυλί, ένα παιχνίδι του, ή ακόμα και το πόδι σας; Σίγουρα αρκετές!

Παρ' όλα αυτά, το καβάλημα (humping) θεωρείται φυσιολογικό στον κόσμο των σκύλων και παρατηρείται τόσο στα αρσενικά, όσο και στα θηλυκά.

Τι είναι αυτό όμως που ωθεί τον σκύλο να προβεί σε αυτήν την πράξη;


Πρόβλημα υγείας

Όταν παρατηρούμε μια περίεργη συμπεριφορά στο σκύλο μας, καλό θα ήταν, πριν απευθυνθούμε σε κάποιον θετικό εκπαιδευτή, να αποκλείσουμε τυχόν προβλήματα υγείας. Κάποια λοίμωξη του ουρουποιητικού συστήματος, δερματική αλλεργία ή κάτι άλλο, θα μπορούσε να είναι η αιτία αυτής της συμπεριφοράς. Αν αντιληφθείτε τον σκύλο σας να γλύφει, ξύνει ή να μασάει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

Ενθουσιασμός - Υπερδιέγερση

Φανταστείτε ότι έχετε ένα σκυλί που τρελαίνεται για βόλτες με το αμάξι. Για κάποιο λόγο, σταματήσατε για ένα διάστημα να το εφαρμόζετε. Φτάνει λοιπόν η μέρα που το αρχίζετε πάλι. Μόλις το καταλάβει ο σκύλος σας, αρχίζει και καβαλάει το πόδι σας, ένα άλλο σκυλί που ενδεχομένως υπάρχει δίπλα ή κάποιο αντικείμενο. Ο πιθανότερος λόγος που συνέβη αυτό είναι επειδή το σκυλί έφτασε σε ένα υψηλό επίπεδο ενθουσιασμού-διέγερσης, το οποίο με την σειρά του, έφερε υπερβολική ενέργεια που έπρεπε να μεταφερθεί κάπου.

Βαρεμάρα - Ανία

Ένας σκύλος ο οποίος δεν λαμβάνει την απαραίτητη σωματική άσκηση, νοητική εγρήγορση και κοινωνική ζωή, είναι πολύ πιθανό να νιώθει μόνος και ανιαρός. Πολλά σκυλιά συνηθίζουν να γαυγίζουν, να κλαίνε, να καταστρέφουν αντικείμενα όταν νιώθουν παραμελημένα, ενώ άλλα συνηθίζουν να καβαλάνε ώστε να διοχετεύσουν κάπου την βαρεμάρα τους. Κρατήστε στο μυαλό σας επίσης πως ο αγαπημένος σας φίλος μπορεί να καβαλάει για να του δώσετε σημασία (αναζήτηση προσοχής).

Παιχνίδι

Το humping είναι μια συμπεριφορά που μπορούμε να την δούμε συχνά και σε ένα ομαδικό παιχνίδι. Είναι κάτι φυσιολογικό μιας και σε αυτή την φάση, τα σκυλιά μας εφαρμόζουν πολλές και διαφορετικές συμπεριφορές και αυτή η πράξη είναι μέρος αυτών. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αν φυσικά δεν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και ασταμάτητα.


Όποιος και αν είναι ο λόγος που ο σκύλος σας καβαλάει το πόδι σας, κάποιο άλλο ζώο, αντικείμενο ή παιχνίδι του, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του αποσπάτε την προσοχή με θετικό τρόπο, διότι αν γίνει συνήθεια, οι πιθανότητες να κοπεί, μειώνονται. Το να του φωνάζετε και να τον τιμωρείτε μόνο κακό μπορεί να προξενήσει.

Συμπερασματικά το humping (ή αλλιώς, καβάλημα) θεωρείται μια κοινή συμπεριφορά για τα σκυλιά (είτε στειρωμένα, είτε αστείρωτα) που ουδεμία σχέση έχει με την κυριαρχία και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κατανοήσουμε δίχως να αισθανόμαστε αμήχανα.