Επαφή παιδιού-σκυλιού (μέρος 1ο)


Η συναναστροφή ενός σκύλου με ένα παιδί είναι σίγουρα μια όμορφη και γλυκιά εικόνα γιατί αποδεικνύει την υπέροχη αθώα ψυχή και των δύο. Παρόλα αυτά, ένας σκύλος ο οποίος είτε έχει εξοικειωθεί είτε όχι, με την καθημερινή επαφή ενός παιδιού, σίγουρα έχει κάποια όρια ανοχής που θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε. Ένα παιδί λόγω του μικρού του μεγέθους, της τσιριχτής φωνής αλλά και των απρόβλεπτων κινήσεων που κάνει, αποτελεί μια πηγή στρες και ανησυχίας για τον κάθε σκύλο.

Μιας και μιλάμε μόνο για παιδιά, παρακάτω σας παρουσιάζω μια εικόνα που ενώ κάποιος θα την έβλεπε και θα σκεφτόταν πόσο ευγενικό και ήρεμο είναι αυτό το σκυλί, στην πραγματικότητα δείχνει με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο, την δυσαρέσκειά του.

Όλα τα παρακάτω σημάδια αποτελούν ενδείξεις ότι ο σκύλος μας είναι στρεσαρισμένος και πιεσμένος και μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση βιώνει εκείνη την στιγμή.

Αναλυτικά, τα σημάδια που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος σκύλος είναι τα εξής:

  1. Μάτια διάπλατα ανοιχτά
  2. Τεταμένο σαγόνι
  3. Διακρίνεται το άσπρο μέρος των ματιών
  4. Σκληρή-άκαμπτη στάση σώματος
  5. Αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω
  6. Αποφυγή βλέμματος
  7. Απομάκρυνση σώματος

Από την μεριά του σκύλου, τα παιδιά επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο απ'ότι οι ενήλικες (ουρλιάζουν, τρέχουν πάνω-κάτω κουνώντας χέρια, κλαίνε, μπουσουλάνε κ.α). Οι σκύλοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να καταλάβουν αυτή την περίεργη συμπεριφορά των παιδιών και επομένως βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να τους πουν ότι θέλουν το δικό τους χώρο.

Σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά εκφράζουν την τρυφερότητα και την αγάπη τους αγκαλιάζοντας, φιλώντας και σφίγγοντας τους δικούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως, αυτές οι κινήσεις συνεχίζονται και στους τετράποδους φίλους μας, κάτι που αυτοί με την σειρά τους δεν το εκτιμούν καθόλου. Τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι εξοικειωμένα με τέτοιου είδους κινήσεις και τις θεωρούν απειλητικές. Γι' αυτούς τους λόγους τα μικρά παιδιά είναι συνηθέστερο να δαγκώνονται πιο πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα ηλικιακά γκρουπ.

Οι σκύλοι και τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι αν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες και προφυλάξεις από τους ενήλικους που πάντα θα πρέπει να επιτηρούν την επαφή τους. Τα παραπάνω σήματα, οι γονείς (σκύλων και παιδιών) οφείλουν να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζουν τόσο στο δικό τους σκύλο όσο και στους άλλους ώστε να προστατεύουν αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Η αγνόηση αυτών των σημαδιών από εμάς, καθώς και η παραμονή του σκύλοτ στην κατάσταση στην οποία νιώθει άβολα, μπορεί να οδηγήσει σε γρύλισμα ή ακόμα και δάγκωμα.