Για ποιους λόγους δεν πρέπει να φοράμε πνίχτη στο σκύλο μας


Πνίχτη ονομάζουμε ένα κολάρο (συνήθως αλυσίδα το οποίο κάθε φορά που ο σκύλος μας τραβάει, σφίγγει γύρω από το λαιμό του με αποτέλεσμα να τον πνίγει!
Γιατί λοιπόν ο πιστός μας φίλος δεν θα πρέπει να φοράει ένα τέτοιο κολάρο;

Ακολουθούν μερικοί λόγοι:

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού

Ίσως έχετε ακούσει πως η "σωστή" χρήση του πνίχτη δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος χρήση από την στιγμή που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πνιγμός!

Όσο λοιπόν τραβάει το σκυλί μας, τόσο πιο πολύ πνίγεται με κίνδυνο να τραυματιστεί τόσο στην τραχεία όσο και στην σπονδυλική

Δεν διορθώνει το πρόβλημα

Λογικά, για να φοράει κάποιος ιδιοκτήτης πνίχτη στο σκύλο του, θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στη βόλτα. Ο ίδιος άνθρωπος, ίσως υποστηρίξει ότι ο σκύλος του με την χρήση πνίχτη σταμάτησε τραβάει. Εσείς τι πιστεύετε; Ότι διορθώθηκε όντως το πρόβλημα ή ότι το σκυλί σταμάτησε να τραβάει λόγω του φόβου του για να μην ξανανιώσει πνίξιμο; Εγώ πιστεύω το 2ο. Συγγνώμη αλλά προτιμώ το σκυλί μου να περπατάει δίπλα μου επειδή το θέλει και όχι επειδή φοβάται ότι αν τραβήξει, θα υποστεί πόνο και πνίξιμο.

Συνδυάζεται αρνητικά με κάτι άλλο

Φανταστείτε έναν άνθρωπο να πλησιάζει έναν σκύλο και ο σκύλος θέλοντας να πάει προς το μέρος του να τον χαιρετήσει, τραβάει και αυτό που νιώθει εκείνη την στιγμή είναι ένα έντονο αίσθημα πνιγμού! Τι συνδυάζει λοιπόν το σκυλί; Ότι "άνθρωποι που συναντάω στο δρόμο, σημαίνουν πόνο", άρα κάτι άσχημο. Όλο αυτό, έχει σαν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα ο σκύλος κάθε φορά που συναντάει ανθρώπους στο δρόμο, να τους φοβάται ή ακόμα και να τους επιτίθεται.
Σκεφτείτε πως οποιοδήποτε ερέθισμα για το σκυλί (παιδιά, σκυλιά, ποδήλατα κτλ) αν συνδυαστεί με κάτι άσχημο (στην προκειμένη περίπτωση ο πνιγμός) τα αποτελέσματα θα είναι πολύ δυσάρεστα τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο μας.

Η βόλτα δεν είναι ευχάριστη

Η βόλτα ίσως είναι η αγαπημένη συνήθεια του σκύλου μας, γι'αυτό και θα πρέπει να την τηρούμε καθημερινά. Αναρωτηθείτε όμως πως αισθάνεται ένα ζωντανό πλάσμα κάθε φορά που πνίγεται ενώ προσπαθεί να απολαύσει μια δραστηριότητα που αγαπάει πολύ. Νομίζω πως είναι πολύ άσχημο. Στην ουσία λοιπόν, αυτή η όμορφη κατά τ'άλλα διαδικασία, μετατρέπεται σε εφιαλτική για τον σκύλο και συνδυάζει ακόμα και εσάς με κάτι άσχημο με αποτέλεσμα να κλονίζεται και η μεταξύ σας σχέση. Είμαι σίγουρη πως κανένας ιδιοκτήτης που έχει τον σκύλο του σαν μέλος της οικογένειας δεν θα ήθελε μια "τραυματισμένη" σχέση ανάμεσά τους.

Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να επιλέξετε την θετική μέθοδο εκπαίδευσης η οποία όχι μόνο θα διορθώσει το τράβηγμα με όμορφο και ευχάριστο τρόπο και για τους δυο σας χωρίς τραυματισμούς αλλά και θα βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ σας!

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΝΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ.