Ο Τρόπος επικοινωνίας των σκύλων: Σήματα ηρεμίας


Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα αγαπημένα μας σκυλιά έχουν έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους. Ίσως μερικοί από εσάς να έχετε ακουστά τα λεγόμενα "σήματα ηρεμίας". Αυτά τα σήματα αποτελούν την γλώσσα σώματος του σκύλου σας και χρησιμοποιούνται από τα σκυλιά με σκοπό να ηρεμήσουν μια κατάσταση η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε διαμάχη, να κατευνάσει μια ένταση που έχει δημιουργηθεί, να απομακρύνει κάποια ενδεχόμενη απειλή.

Η σκυλίσια αυτή γλώσσα αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία σημάτων που αφορούν το σώμα, το πρόσωπο, τα αυτιά, την ουρά και γενικά την έκφραση και την κίνηση.

Πιστεύω πως πολλοί από εσάς, μία ή περισσότερες φορές, θα έχετε επιστρέψει σπίτι σας και ο σκύλος σας να έχει φάει τον μισό καναπέ, να έχει καταστρέψει το αγαπημένο σας ζευγάρι παπουτσιών ή έχει λερώσει το ολοκαίνουριο χαλί σας. Προσπαθείτε να συγκρατήσετε την οργή σας μα δεν τα καταφέρνετε. Αρχίζετε και φωνάζετε στον σκύλο σας κατηγορώντας τον και λέγοντας ότι ήταν κακό σκυλί. Αυτός απαντάει με το να στρίβει το κεφάλι του στο πλάι, να γλείφει την μύτη του ή και να χασμουριέται. Αυτό που προσπαθεί να σας πει είναι να ηρεμήσετε και να σταματήσετε να φωνάζετε.
Όλα τα σκυλιά θέλουν να ζουν σε ένα ήρεμο και αρμονικό περιβάλλον και όχι σε ένα σπίτι με φωνές και εντάσεις. Όταν όμως τύχει να βρεθούν σε μια δυσάρεστη κατάσταση, προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας, να μας που ό,τι τους ενοχλεί και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι εμείς αδυνατούμε πολλές φορές να κατανοήσουμε την γλώσσα τους.


Ποια είναι λοιπόν τα ποιο συνηθισμένα και γνωστά σήματα ηρεμίας;

 1. Στρίψιμο του κεφαλιού
  Αυτό το σήμα ενδέχεται να το δούμε σε έναν σκύλο που αισθάνεται περιορισμένος επειδή κάποιος τον αγκαλιάζει, τον σηκώνει ψηλά ή όταν σκύβει από πάνω του και τον κοιτά κατάματα.
 2. Γλύψιμο μύτης
  Ένα τέτοιου είδους μήνυμα ίσως είναι λίγο δύσκολο να το διακρίνουμε μιας και γίνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Παρ' όλα αυτά,  υπάρχει περίπτωση να το πετύχετε αν κοιτάτε ήδη τον σκύλο την ώρα που το κάνει. Μπορείτε να το παρατηρήσετε την ώρα που φωτογραφίζετε τον σκύλο σας καθώς και με συνδυασμό με το στρίψιμο του κεφαλιού στο πλάι.
 3. Πάγωμα
  Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι όταν το σκυλί σας συναντάει ένα άλλο κατά την διάρκεια της βόλτας, σταματάει και μένει ακίνητο μέχρι ως ότου να το μυρίσει το άλλο σκυλί. Αυτό μας δείχνει έναν ήρεμο τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο σκυλιά.
 4. Χασμουρητό
  Ναι, τα σκυλιά δεν χασμουριούντε μόνο όταν νυστάζουν. Στην ουσία, χρησιμοποιούν το χασμουρητό ποιο πολύ ώστε να ηρεμήσουν, είτε αυτό είναι ο εαυτός τους, είτε είναι οι ιδιοκτήτες τους, είτε είναι μια γενικότερη κατάσταση. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σήμα όταν έχει ακούσει την λέξη "βόλτα" και είναι πολύ ενθουσιασμένος. Επίσης όταν υπάρχει φασαρία μέσ' το σπίτι ή καυγαδίζετε με κάποιον, ο σκύλο σας στρεσάρετε και προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα μέσω του χασμουρητού.

Μερικά ακόμα σήματα ηρεμίας είναι:

 • Μύρισμα Εδάφους
 • Ανοιγοκλείσιμο Ματιών
 • Υπόκλιση
 • Αργή Κίνηση
 • Το να Κάτσει
 • Το να Ξαπλώσει


Θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα περισσότερα σήματα ηρεμίας (30 περίπου) μπορείτε να τα εφαρμόσετε και εσείς στον σκύλο σας και να είστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε απ' το πόσο μπορούν να βοηθήσουν. Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω όμως είναι το πως εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να ενδιαφερθούμε, να μάθουμε και να κατανοήσουμε την γλώσσα του σώματος των σκύλων και να τους συμπεριφερόμαστε ανάλογα.

Οι σκύλοι ποτέ δεν ψάχνουν για μπελάδες, αυτό που θέλουν μόνο είναι αγάπη, ηρεμία και γαλήνη στην καθημερινότητά τους και στην επαφή τους με κάθε πλάσμα που συναντάνε.

Τα σήματα ηρεμίας, λοιπόν έχουν σκοπό να καταπραΰνουν το στρες, τον θυμό, καθώς και να αποφεύγουν τυχών συγκρούσεις. Αυτή είναι η γλώσσα επικοινωνίας των αγαπημένων μας φίλων και εμείς οφείλουμε να την παρατηρούμε ώστε να είμαστε σε θέση να μπούμε για λίγο στον δικό τους μαγικό κόσμο.