Περιλαίμιο ή σαμαράκι για τον σκύλο μου;


Αρκετές φορές έρχομαι αντιμέτωπη με την εξής απορία:
Περιλαίμιο ή σαμαράκι για τον σκύλο μου; Η απάντησή μου είναι απλή. Και τα 2!

Το περιλαίμιο θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σκύλο. Πάνω σε αυτό, οφείλουμε όλοι οι κηδεμόνες σκύλων να τοποθετούμε μια ταυτότητα με τα στοιχεία μας. Δυστυχώς, ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί στην άσχημη θέση, του να χάσει τον σκύλο του και γι' αυτό είναι καλό να έχουμε μεριμνήσει για κάποια πράγματα. Μια ταυτότητα στο κολάρο του σκύλου μας, μπορεί να του σώσει την ζωή μα και φυσικά να τον φέρει πάλι κοντά μας μια ώρα αρχύτερα.

Παρ' όλα αυτά, το περιλαίμιο δεν είναι κάτι που προτείνω για την καθημερινή βόλτα του σκύλου σας καθώς εγκυμονεί μερικά ρίσκα.

Πολλά σκυλιά που φοβούνται ή πανικοβάλλονται εύκολα, μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από το περιλαίμιο, με αποτέλεσμα να χαθούν.

Ένα άλλο μειονέκτημά του, είναι πως λειτουργεί και σαν πνίχτης. Όσο τραβάει το σκυλί, τόσο περισσότερο ασκείται πίεση στον λαιμό του με κίνδυνο να του δημιουργηθεί πρόβλημα στα τραχεία ή κάποιος τραυματισμός στον λαιμό του, στο μέλλον.

Σε αντίθεση λοιπόν με το, κατά τ' άλλα, χρήσιμο κολάρο, το σαμαράκι θεωρείται το ιδανικότερο για την βόλτα του σκύλου σας. Εκτός του ότι δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στον σκύλο σας, βοηθάει αρκετά στο να τον εκπαιδεύσετε να μην σας τραβάει, καθώς αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εκπαιδευτικό εργαλείο. Ένα άλλο αρκετά καλό πλεονέκτημά του, είναι πως ο χειριστής μπορεί να ελέγχει καλύτερα τον σκύλο του. Η πίεση μοιράζεται σε όλο του το σώμα και όχι στην ευαίσθητη περιοχή του λαιμού, κάτι το οποίο συμβαίνει με το περιλαίμιο.

Σκοπός μιας βόλτας με τον σκύλο μας είναι να είμαστε και να επιστρέφουμε σπίτι και οι δύο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.


Ο σκύλος πρέπει να είναι άνετος, χαλαρός, ήρεμος και όχι λαχανιασμένος και πνιγμένος από το πολύ τράβηγμα του περιλαίμιου.

Γι' αυτούς λοιπόν τους λόγους, σας προτείνω την χρήση του κολάρου αλλά και του σαμαριού!