Πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού

Θα ξεκινήσω με ένα δυνατό "Πολύ"!

Το να κοινωνικοποιείς τον σκύλο σου από μικρή ηλικία τον βοηθάει να γίνει ένα σωστό, κατασταλαγμένο ενήλικο σκυλί.

Κοινωνικοποίηση λοιπόν, για τον αγαπημένο μας φίλο σημαίνει να μάθει να ζει άνετα μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία, η οποία περιλαμβάνει πολλά είδη ανθρώπων και διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η ιδανική ηλικία για να εκθέσουμε τον σκύλο μας σε κάθε ερέθισμα είναι από 8-16 (το πολύ) εβδομάδων. Όταν λοιπόν φέρετε το κουταβάκι σπίτι σας στην ηλικία των 2 μηνών περίπου, θα πρέπει να αρχίσετε την δουλειά! Το αργότερο μέχρι 4 μηνών, το σκυλάκι σας θα πρέπει να γνωρίζει και να είναι άνετο και χαλαρό σε πολλές καταστάσεις.

Φανταστείτε λοιπόν, πως με την κοινωνικοποίηση το σκυλί αναπτύσσει ένα φάσμα από εικόνες, ήχους, μυρωδιές, αντικείμενα, άλλα ζώα και εμπειρίες τα οποία θα συναντήσει στην μετέπειτα ζωή του. Αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι εμπειρίες για τον σκύλο μας θα είναι θετικές, ευχάριστες, χωρίς πίεση και άγχος και πάντα ακολουθώντας τον δικό του ρυθμό και βήμα. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι η ασφάλεια τόσο η δική μας και του σκύλου μας, όσο και των γύρω μας παίζει πρωταρχικό ρόλο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό κλίμα χωρίς εντάσεις και φυσικούς τραυματισμούς.

Ένα σκυλί λοιπόν που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, θα γίνει ντροπαλό και δειλό.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχει δει αρκετά σκυλιά που σε οικείο περιβάλλον τα πηγαίνουν μια χαρά, είναι ήρεμα και φιλικά μα όταν βγαίνουν έξω στο δρόμο με την φασαρία που επικρατεί, φοβούνται ακόμα και την σκιά τους. Αντίθετα, ένα καλά κοινωνικοποιημένο σκυλί, θα απολαύσει την βόλτα του ήρεμα και χαλαρά, δίχως να τρομάζει από τα αμάξια που τρέχουν δίπλα του, καθώς επίσης θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να συμπεριφερθεί φοβικά ή επιθετικά σε άγνωστους ανθρώπους και ζώα.

Μπορεί λοιπόν όλα τα παραπάνω να σας ακούγονται σωστά αλλά αν αναρωτιέστε πως θα καταφέρω να κοινωνικοποιήσω τον σκύλο μου πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολίων, σας ενημερώνω πως το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο προσοχή. Τα κουτάβια είναι ήδη κάπως προστατευμένα από τα αντισώματα που πήραν από την μάνα τους, καθώς και από τα πρώτα εμβόλια. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε εμείς είναι να μην τα αφήνουμε σε επαφή με ανεμβολίαστα ή άρρωστα ζώα όπως επίσης και να μην τα αφήνουμε να κυκλοφορούν σε βρώμικα μέρα. Η πιο εύκολη και σίγουρη λύση βέβαια είναι να πάρουμε αγκαλιά το κουτάβι μας και να βάλουμε μπρος για μια καλή κοινωνικοποίηση.

Ένα καλά κοινωνικοποιημένο σκυλί τείνει να ζει πολύ πιο ήρεμη, γαλήνια και ευτυχισμένη ζωή απ' ότι ένας σκύλος που βρίσκεται σε διαρκές στρες όλη μέρα.

Εκθέστε λοιπόν τον αγαπημένο σας φίλο σε διαφορετικά ερεθίσματα, αντικείμενα, φιλικά ζώα, ήχους, εικόνες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε πάντα με θετικό τρόπο γιατί απλά θέλουμε έναν σκύλο που να μπορεί να ζει αρμονικά στον ανθρώπινο κόσμος!