Πώς βλέπει τον κόσμο ο σκύλος μου


Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι σκύλοι έχουν την δυνατότητα να βλέπουν μόνο άσπρο και μαύρο. Ωστόσο, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες μας έχουν δείξει το ακριβώς αντίθετο. Τα σκυλιά μπορούν να δουν τον κόσμο με χρώματα, απλά η όρασή τους είναι περιορισμένη.

Τι χρώματα μπορεί να δει

Οι σκύλοι λοιπόν έχουν διχρωματική όραση που σημαίνει ότι μπορούν να δουν μόνο δύο αποχρώσεις. Αυτές οι αποχρώσεις είναι του μπλε και του κίτρινου. Σε αντίθεση με εμάς που μπορούμε να δούμε παραλλαγές του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, στους σκύλους, τα κύτταρα που διαβάζουν το κόκκινο και το πράσινο, είναι ίδια κάνοντας αυτά τα δύο χρώματα καθόλου ευδιάκριτα.


Η παραπάνω εικόνα μας δείχνει συγκεκριμένα τι αποχρώσεις μπορεί να διακρίνει ένας σκύλος. Ίσως τώρα σας είναι πιο κατανοητό για ποιο λόγο ο σκύλος σας προτιμάει ένα μπλε ή ένα κίτρινο παιχνίδι από ένα κόκκινο. Ένα παιχνίδι που έχει παραλλαγές του κόκκινου ή του πράσινου, στην όραση του σκύλου κατά πάσα πιθανότητα, θα εμφανίζεται ως ανοιχτό καφέ ή γκρι και για να το βρει θα στηριχτεί πιο πολύ στην αίσθηση της όσφρησης παρά στην όρασή του.

Αν ενδιαφέρεστε για παραπάνω παραδείγματα ως προς το πως βλέπει ο σκύλος σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Dog Vision όπου μπορείτε να ανεβάσετε οποιαδήποτε φωτογραφία επιθυμείτε και να την δείτε όπως την αποτυπώνει ο σκύλος σας.

Πόσο καθαρά βλέπει

Μια άλλη διαφορά που έχουμε με τα σκυλιά είναι η καθαρότητα στην εικόνα. Η οπτική οξύτητα είναι η μέτρηση της ικανότητας του ματιού να διακρίνει λεπτομέρειες. Αυτή ενός σκύλου είναι 6:24 (μέτρηση σε μέτρα) ενώ ενός ανθρώπου είναι 6:6. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι μπορούμε να δούμε εμείς στα 24 μέτρα, ένας σκύλος μπορεί να το διακρίνει καθαρά στα 6 μέτρα. Αυτό εξηγεί επίσης και για ποιο λόγο ο σκύλος σας δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει εσάς ή κάποιο άλλο οικείο πρόσωπο από μια μεγάλη απόσταση. Η εικόνα παρακάτω μας δίνει και ένα ξεκάθαρο παράδειγμα.


Νυχτερινή όραση

Μπορεί οι σκύλοι να έχουν μειωμένη και ελλιπής όραση στο φως της ημέρας αλλά στο σκοτάδι μας ξεπερνάνε στα σίγουρα. Οι κόρες των ματιών τους που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας, αφήνουν να εισχωρήσει περισσότερο φως και ένα αντανακλαστικό στρώμα που υπάρχει στο χοριοειδή χιτώνα των σκύλων επιστρέφει τα κύματα φωτός πίσω στον αμφιβληστροειδή για δεύτερη φορά επιτρέποντάς του να συλλέξει περισσότερο φως. Το φως που αντανακλάται από το στρώμα αυτό, είναι υπεύθυνο για τη λάμψη αυτή στα μάτια του σκύλου τη νύχτα ή στις φωτογραφίες όταν χρησιμοποιείται το φλας.

Πιστεύεται ότι οι σκύλοι μπορούν να δουν 4 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους σε χαμηλό φωτισμό.

Ικανότητα ανίχνευσης κίνησης

Τα σκυλιά είναι 10-20 φορές καλύτερα στο να διακρίνουν κάποια κίνηση σε μια μεγάλη απόσταση. Χάρη στον ανεπτυγμένο αριθμό φωτοϋποδοχέων που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, ένας σκύλος είναι ικανός να ανιχνεύσει και την παραμικρή κίνηση σε ένα τοπίο που εμείς οι άνθρωποι θα έπρεπε να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά ώστε να το εντοπίσουμε. Πολλές φορές, όταν ένα σκυλί αναγνωρίζει κάποιο οικείο πρόσωπο από μακρυά, είναι πιθανότερο να συμβαίνει επειδή μπορεί να διακρίνει τις κινήσεις του, παρά επειδή καταλαβαίνει το πρόσωπό του.

Γι' αυτό τον λόγο, στην εκπαίδευση ενός σκύλου για να έρχεται όταν τον φωνάζει ο κηδεμόνας του, προτείνουμε πάντα κάποιο οπτικό σινιάλο ώστε να είναι ευδιάκριτο για τον σκύλο από μεγάλη απόσταση.

Μεγαλύτερο οπτικό πεδίο

Μια άλλη συναρπαστική πλευρά της όρασης του σκύλου είναι η ευρύτητα του οπτικού τους πεδίου. Οι σκύλοι έχουν περιφερειακή όραση που σημαίνει ότι μπορούν να δουν σε φάσμα 250 μοιρών γύρω τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που μπορούν να δουν μόνο 180 μοίρες. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στον κάθε σκύλο να έχει μια συνολική εικόνα όλων όσων συμβαίνουν γύρω του καθώς και να παρατηρεί οτιδήποτε τον πλησιάζει από πίσω του.
Είναι γεγονός λοιπόν πως οι σκύλοι μας, βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο απ' ότι εμείς οι άνθρωποι. Μπορεί να βλέπουν λίγο θολά, ή να μην μπορούν να δουν όλες τις παραλλαγές των χρωμάτων αλλά σε αντίθεση με εμάς, οι σκύλοι εξερευνούν τον κόσμο πιο πολύ με τις άλλες τους αισθήσεις παρά με την όραση!