Συμβουλές για έναν ευτυχισμένο σκύλο


Είμαι σίγουρη πως όλοι σας αγαπάτε τα σκυλάκια σας και τα έχετε σαν ισότιμα μέλη της οικογενείας σας. Παρ' όλα αυτά, πολλές φορές, άθελά μας, η καθημερινότητα και το άγχος δεν μας αφήνουν να προσφέρουμε σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα ό,τι πραγματικά χρειάζονται. Ακολουθούν μερικά "tips" τα οποία εφαρμόζοντάς τα, διασφαλίζετε σε μεγάλο ποσοστό, την ευζωία του σκύλου σας.

Φροντίστε την υγεία του

Η υγεία του σκύλου σας έρχεται πάντα πρώτη. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, καθώς και προληπτικές εξετάσεις, βοηθούν στο να αποτρέψουν ένα μελλοντικό πρόβλημα υγείας ή και να προβλέψουν μια επιπλοκή στον οργανισμό του. Επιλέξτε τον κατάλληλο κτηνίατρο ο οποίος θα φροντίσει και θα τσεκάρει τον σκύλο σας σε κάθε σας επίσκεψη.

Προσφέρετέ του άσκηση

Και όταν λέμε άσκηση δεν εννοούμε μόνο σωματική. Εκτός από την σωματική λοιπόν, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινές βόλτες, παιχνίδια με εσάς ή και με άλλα σκυλιά, εξίσου σημαντική είναι και η Νοητική Εξάσκηση. Η εξάσκηση του μυαλού περιέχει παιχνίδια τύπου Kong ή και Puzzle στα οποία κρύβεις μέσα λιχουδιές ή και την ξηρά τροφή και ο σκύλος χρησιμοποιεί το μυαλό του ώστε να τα βγάλει. Αυτές οι ασκήσεις, καθώς και οι παραλλαγές τους, βοηθούν τον σκύλο να αναπτύξει τη νοημοσύνη του όπως επίσης και να μειώσει το στρες, την ανησυχία ή και την επιπλέον ενέργεια που μπορεί να έχει.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Ο αγαπημένος σας φίλος, σάς έχει ανάγκη. Γι' αυτόν, είστε ο μοναδικός άνθρωπος στην ζωή του και σας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του καθημερινά. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν, και εσείς θα πρέπει να του αφιερώσετε χρόνο παίζοντας μαζί του, μαθαίνοντας του μερικά tricks ή εντολές, χαϊδεύοντας τον σε κάποιο σημείο του σώματός του. Μια ακόμα όμορφη, πρωτότυπη αλλά και ευχάριστη ιδέα είναι να του προσφέρετε ένα μασάζ, κάτι το οποίο αρέσει στα περισσότερα σκυλιά και τους δίνει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Μια ξεχωριστή βόλτα

Διαλέξτε μια μέρα της εβδομάδας και πάρτε το αγαπημένο σας παρεάκι για μια βόλτα στο βουνό, στην θάλασσα ή και κάπου αλλού, κάπου διαφορετικά. Να είστε σίγουροι πως θα ευχαριστηθεί όσο δεν φαντάζεστε. Θα έχει μια ευκαιρία να γνωρίσει καινούρια μέρη, νέες μυρωδιές, να τρέξει αλλά και να κάνει και πολλούς φίλους! Επίσης πολλά σκυλιά απολαμβάνουν ιδιαίτερα την βόλτα με το αμάξι. Ειδικά όταν τους αφήνετε και το παράθυρο ανοιχτό για να βγάζουν το κεφάλι τους έξω.
Και οι δύο παραπάνω ιδέες θεωρούνται πολύ ξεχωριστές και ευχάριστες για τον σκύλο σας. Μπορείτε να επιλέξετε είτε την μία, είτε να συνδυάσετε και τις 2.


Εκπαιδεύστε τον

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον σκύλο σας αλλά και σε εσάς, είναι η Θετική Εκπαίδευση. Με το να τον κοινωνικοποιήσετε και να τον μάθετε κάποιες αρχικές-βασικές εντολές από κουτάβι, εξασφαλίζετε μια υγιή, χαρούμενη και χωρίς προβλήματα ζωή. Φυσικά, η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ, όσο και να μεγαλώνει ένας σκύλος εξακολουθεί να μπορεί να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Tricks που ξέρει να κάνει ο σκύλος σας, βοηθούν στην εξάσκηση του μυαλού του όπως επίσης και οι εντολές οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο των παρορμήσεών του. Επιλέξτε μόνο θετική εκπαίδευση καθώς αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αξιοποίησης και σίγουρης μάθησης.

Θα μπορούσα να γράψω και άλλες πολλές ιδέες για το πως μπορούμε να κάνουμε τα σκυλιά μας ευτυχισμένα αλλά θα χρειαζόσασταν ώρες να τις διαβάσετε όλες. Το σίγουρο είναι πως εφαρμόζοντας τα παραπάνω, είστε αναμφίβολα σε πολύ καλό δρόμο.

Όλοι οι σκύλοι μας δίνουν τα πάντα. Αγάπη, φροντίδα, συμπαράσταση, ηρεμία, χαρά και πολλά ακόμα. Οφείλουμε λοιπόν και εμείς με την σειρά μας να τους το ξεπληρώσουμε στο έπακρο.