Τι σημαίνει το σήκωμα τρίχας στον σκύλο μου


Έχετε ένα σκύλο που συνηθίζει να σηκώνει το τρίχωμα του; Πηγαίνετε βόλτα στο πάρκο και βλέπετε άλλα σκυλιά να παρουσιάζουν αυτή την ένδειξη; Ή απλά ενδιαφέρεστε να μάθετε τι ακριβώς σημαίνει το σήκωμα της τρίχας; Όποιος και αν είναι ο λόγος που ξεκινήσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, σήμερα θα σας λυθούν οι απορίες.

Καταρχάς, το σήκωμα της τρίχας αποτελεί μια ακούσια συμπεριφορά στο σώμα ενός σκύλου. Αυτές οι τρίχες γενικά ξεκινούν από τον αυχένα και φτάνουν μέχρι την ουρά και έχουν την τάση να σηκώνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Όλα τα σκυλιά μπορούν να παρουσιάσουν αυτή τη συμπεριφορά αλλά συνήθως είναι εμφανές σε κοντότριχους σκύλους.

Πως λειτουργεί

Οι σκύλοι όπως και εμείς, βιώνουμε στρες σε πολλές φάσεις της ζωής μας. Κάθε φορά λοιπόν που ο σκύλος μας στρεσάρεται, το νευρικό του σύστημα προετοιμάζει το σώμα του για δράση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η απόκριση του Fight or Flight (Πάλη ή φυγή στα ελληνικά). Όταν αυτό γίνεται, αδρεναλίνη και κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) απελευθερώνεται σε όλο το σώμα του σκύλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ταχυκαρδία, οι κόρες να διασταλλούν όπως επίσης και οι τρίχες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης να σηκωθούν ώστε να δηλώσουν την διέγερση αλλά και να κάνουν το σκύλο να δείχνει πιο μεγάλος, ψηλός αλλά και τρομακτικός για την δεδομένη απειλή.


Αυτή τη συμπεριφορά δεν την βλέπουμε μόνο στα σκυλιά αλλά και σε άλλα ζώα όπως στις γάτες, στα πουλιά, σε αρουραίους αλλά και σε εμάς τους ανθρώπους κάθε φορά που ανατριχιάζουμε.

Για ποιους λόγους σηκώνεται το τρίχωμα

Οι λόγοι που μπορεί ένας σκύλος να προβεί στη συγκεκριμένη λειτουργία είναι αρκετοί και πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το γύρω περιβάλλον ώστε να είμαστε σε θέση να βγάλουμε σωστό συμπέρασμα.

Ενθουσιασμός

Πολλές φορές θα διαπιστώσετε πως τα σκυλιά τα οποία παίζουν μεταξύ τους ή απλά είναι υπερ-ενθουσιασμένα, έχουν σηκωμένη την τρίχα τους. Μερικοί άνθρωποι ίσως το λάβουν ως ένδειξη επιθετικότητας και ανησυχήσουν για τυχόν τσακωμούς, όμως αν κοιτάξουμε και το υπόλοιπο μέρος του σώματος των σκυλιών, τις περισσότερες φορές θα δούμε σκυλιά τα οποία έχουν χαλαρή στάση, κουνιστή ουρά, αυτιά πεσμένα και ήρεμα, έχοντας διάθεση να παίξουν κάνοντας υπόκλιση ή άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για επαφή.

Φόβος

Σκυλιά τα οποία είναι φοβικά ή ίσως κουτάβια που δεν είναι σίγουρα για κάτι το οποίο αντικρίζουν πρώτη φορά, μπορούν να σηκώσουν την τρίχα τους ως αποτέλεσμα φόβου και αβεβαιότητας και να πραγματοποιήσουν την λειτουργία Fight or Flight. Αρκετές είναι οι φορές που ο φόβος υποχωρεί και η τρίχα πέφτει μόλις πάνε κοντά στο ερέθισμα που τα ενόχλησε και το μυρίσουν.


Επιθετικότητα

Το σήκωμα της τρίχας σχετίζεται άμεσα με την επιθετικότητα και όχι άδικα. Κοιτάζοντας προσεκτικά το υπόλοιπο σώμα του σκύλου μας ενώ βλέπουμε το τρίχωμα να σηκώνεται, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η συμπεριφορά του είναι επιθετική και πρέπει να την διακόψουμε. Μερικά επιπλέον σημάδια που μπορεί να δείχνει ένας επιθετικός σκύλος είναι: Δύσκαμπτο -σκληρό σώμα, βάρος στα μπροστινά πόδια, στόμα κλειστό, αυτιά όρθια και μπροστά, γρύλισμα και η ουρά σε όρθια ή οριζόντια θέση. Βλέποντας τέτοια σημάδια καλό θα ήταν να απομακρύνετε τον σκύλο για την ασφάλεια όλων.

Συμπερασματικά, το σήκωμα της τρίχας ενός σκύλου δεν είναι απαραίτητα ένδειξη επιθετικότητας και πάντα θα πρέπει να κοιτάμε και το υπόλοιπο του σώμα για να καταλάβουμε πώς αισθάνεται έτσι ώστε να επέμβουμε.

Αν ο σκύλος σας σηκώσει το τρίχωμά του αλλά δείχνει χαρούμενος και χαλαρός, το πιο πιθανό είναι πως αυτή η αντίδραση είναι λόγω ενθουσιασμού. Αν παρ’όλα αυτά, προσέξετε κάποια ακαμψία-σκληρότητα στο σώμα του ενώ πλησιάζει κάποιο ερέθισμα, τότε θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε άμεσα.