Το φαγητό στην εκπαίδευση


Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το να χρησιμοποιείς φαγητό την ώρα της εκπαίδευσης δεν είναι αποδοτικό. Θα διαφωνήσω κάθετα. Η θετική εκπαίδευση βασίζεται σε ένα μεγάλο μέρος της στο φαγητό. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να βρούμε τι πραγματικά παρακινεί ένα σκυλί να μάθει.

Το να επιβραβεύουμε το σκύλο μας με λιχουδιές, έχει την δύναμη όχι μόνο να βελτιώνει την ικανότητά του να μάθει μα και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τυχόν φόβους και άγχη του. Γι' αυτό τον λόγο, ένα φοβικό ή αγχώδες σκυλί δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του με τον παραδοσιακό τρόπο (βία, τιμωρία κλπ) εκπαίδευσης. Το φαγητό, μπορούμε να πούμε ότι, αλλάζει όλη την ψυχολογία ενός σκύλου προς το καλύτερο, βοηθώντας τον να μάθει μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία.

Τέλος, να σημειώσω πως η επιβράβευση με φαγητό δεν θα πρέπει να θεωρείται δωροδοκία καθώς όλοι μας, άνθρωποι και ζώα, χρειαζόμαστε ένα είδος παρακίνησης ώστε να δουλέψουμε και να μάθουμε κάτι. Στα σκυλιά αυτή η παρακίνηση μπορεί να είναι οι λιχουδιές, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι το φαγητό είναι η μοναδική επιβράβευση στην εκπαίδευση.